Menu

Konya Gastronomi

Günübirlik Beyşehir Gurme

Beyşehir Gurme

  • Konya Hareketli
Günübirlik Düğün Yemeği

Düğün Yemeği

  • Konya Hareketli
Günübirlik Etliekmek Gurme

Etliekmek Gurme

  • Konya Hareketli
Günübirlik Mevlevi Yemekleri

Mevlevi Yemekleri

  • Konya Hareketli
Günübirlik Saray Mutfağı

Saray Mutfağı

  • Konya Hareketli
Günübirlik Medeniyyetin Doğuşu Turu

Medeniyyetin Doğuşu Turu

  • Konya Hareketli

Konya yemek kültürünün geçmişi tamamen Türk Mutfağıdır. Anadolu’ya Türkler ilk geldiklerinde yaptıkları en büyük ve en köklü medeniyete ulaştıklarında başkent Konya’dır. Dolayısıyla bölgeye tamamen Türk mutfağı ve kültürü hakimdir. Şehrin başkent olma özelliği nedeniyle Saray Mutfağı kültürü hakimdir. Selçuklular Saray Mutfağına KUBADABAD SOFRASI demişlerdir. Bu ilk defa kullanılan bir deyim olmayıp Kutadgu Bilig, Divanı Lugatit Türk’de geçmiş, ayrıca Mevlana ve Selçuklular bu deyimi kullanmıştır. 

Konya ve Bölgesinin yöresel olarak bilinen en az 450 çeşit yemeği vardır. Bugün pek çoğu evlerde kadınlar tarafından yapılmaktadır. 

Çok çeşitli çorbalar, Et ve Sebze Yemekleri, Pilav çeşitleri, Hamur işleri ve Börekler, Tatlılar, Şuruplar ve Sebzeler, Reçeller, Mevye Kuruları, Sebze Kuruları, Yemeklerde kullanılan değişik bitkiler, Turşu çeşitleri. 

Ülkenin en büyük ovası üzerinde olması ve tahıl ambarı olması nedeniyle hamur üzerine çeşitlemeleri çok olup bunlar için ayrı ayrı atelyeler gerçekleştirilebilir. 

** NELER DENEYİMLENİR VE ATELYELER ; 

  • Börek yapımı ve börek çeşitleri 
  • Saç böreği – Katmer
  • Yufka açması 
  • Bişi 
  • Tulukda – Deri Yayıkta ayran yapımı 
  • Mevsime göre meyve toplama ve kurutmalık yapımı 
  • Mevsime göre buğday hasadı ve harman
  • Mantar toplama
  • Turşu Yapımı 
  • Şurup ve Şerbet yapımı 
  • Üzüm hasadı ve Pekmez yapımı 
  • Değişik otları toplama 
  • Lokum atelyeleri gezisi 
  • Şeker imalatçıları gezisi 
  • Kış aylarında Pişmaniye yapımı 
  • Pancar sökümü 
  • Havuç sökümü 
  • Dibekde bulgur dövme 
  • Organik Pazarlar

FESTİVALLER : 

  • 7-17 Aralık Mevlana Törenleri (Her akşam canlı sema gösterileri)
  • 22-30 Eylül Konya Mistik Müzik Festivali
  • 20-24 Eylül Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Günleri 
  • 3-5 Mayıs Sufi Sinama Günleri 
  • 5-10 Kasım Kısa-ca Film Festivali 
  • 20-30 Nisan  “Bin Nefes Bir Ses” tiyatro Festivali (Uluslararası Türkçe Konuşan Ülkeler)
  • 5-10 Temmuz Akşehir Nasreddin Hoca Festivali 
  • 22-23 Ağustos Akşehir Kiraz Festivali
  • 26-28 Temmuz Akşehir Yörük Festivali  
  • 5-6 Eylül Beyşehir Bisiklet Festivali. Beyşehir Gölü çevresi 169 km. lik parkur.
  • 3-4 Ağustos Taşkent Turizm ve Kiraz Festivali
  • Yaz aylarında hemen hemen her hafta sonu köylerde kültürel festivaller. 


PROGRAMLAR 3 GÜNLÜK, 5 GÜNLÜK 7 GÜNLÜK VE 10 GÜNLÜK OLARAK HAZIRLANABİLİR. 
OTEL KONAKLAMALARI KÖY EVLERİNDE VEYA ŞEHİR MERKEZLERİNDE ESKİ KONAKLARDA DA YAPILABİLİR. YADA DAĞ BÖLGESİNDEKİ DAĞ EVLERİNDE DE YAPILABİLİR.